Blog – Hoe combineer je thuiswerken met je gezinsleven?

Geplaatst op: 15 september 2022

Verplicht thuiswerken, je kinderen thuis les geven en ondertussen hierin een balans zien te creëren. Dit zijn thema’s die in deze tijden van corona het gesprek van de dag zijn? Onze twee collega’s Marieke & Theo hebben beiden een gezin en geven ons een kijkje in hun ervaring!  

Het combineren van twee functies

Inmiddels werkt Marieke al sinds 16 maart thuis en was het voor haar even zoeken hoe een dagindeling er nou precies uit moet komen te zien. Want hoe richt je een dag in waarin je zelf werknemer bent en tegelijkertijd juf bent voor je kinderen? Marieke merkte de eerste week dat ze volledig gefocust was op haar werk en langer achter haar beeldscherm zat dan op kantoor. Waar je op kantoor sneller van je plek loopt of even langs je collega’s loopt voor een praatje, doet ze dit thuis wat minder snel. De dubbele rol van medewerker en juf ervaart ze dan ook als pittig. De kinderen snappen niet altijd dat ze aan het werk is en daarom soms iets stiller moeten zijn. Inmiddels heeft Marieke met haar man afgestemd wie welk dagdeel zich volledig op het werk gaat richten en wie er zorg draagt voor de kinderen. Zo kunnen ze samen de dagdelen afwisselen en zich toch volledig op hun werk en gezin storten. Toch blijft het voor Marieke lastig, omdat ze haar werk goed wil doen en daardoor soms ook langer doorwerkt dan eigenlijk nodig is.

Theo werkt nu bijna 5 weken thuis en merkt dat het echt aanpassen is. Het is vooral passen en meten hoe je je eigen werk gaat uitvoeren en ondertussen ook je kinderen van 6 en 9 jaar gaat lesgeven. Inmiddels heeft hij samen met zijn vrouw een patroon en routine gevonden en weten de kinderen wanneer ze wat moeten doen voor school. Hierdoor is de druk wat minder geworden en is het weekend een tijd om als gezin te ontspannen. De laptop van Theo blijft dan dicht om zo te zorgen dat het wat minder makkelijk is om e-mails te bekijken op een zaterdag.

Jouw werkplek thuis

Tot slot hebben we onze twee collega’s gevraagd of ze nog tips hebben voor iedereen die op dit moment ook te maken heeft met thuiswerken en een gezinsleven.

Maar hoe ziet de werkplek van Theo en de werkplek van Marieke er nu precies uit en hoe gaan ze ieder als medewerker van een bank om met gevoelige informatie? Met een aparte werkplek die afgesloten kan worden, werkt Marieke nu thuis. Door deze ruimte zorgt ze ervoor dat er geen informatie hoorbaar of zichtbaar is voor haar gezin. Theo heeft al eerder thuis gewerkt, waardoor hij al beschikt over extra beeldschermen en de benodigde kabels. Met zijn laptop die beveiligd is met een keycard en met een goede WIFI connectie, zorgt hij ervoor dat hij gevoelige informatie bewaakt en niet zichtbaar of hoorbaar is voor zijn gezin.

De communicatie met jouw collega’s

Wanneer je werkt in een team als bankmedewerker, heb je nauw contact met elkaar. Maar hoe onderhoud je het contact wanneer je thuis werkt en hoe overleg je met elkaar? Het even snel bij je collega langs gaan om wat te vragen, verloopt nu toch wat anders. Zo merkt Marieke dat de communicatie soms iets langer kan duren, maar dit ervaart ze juist als efficiënt. Zowel Marieke als Theo hebben beiden dagelijks contact met hun eigen team via Skype of Microsoft Teams. Van een dagstart tot een praatje hoe het met iedereen gaat, en van elkaar een vraag stellen tot samenwerken. Ondanks de afstand is videobellen op dit moment voor zowel Marieke als voor Theo de ideale oplossing om met collega’s in contact te blijven!

Tips om efficiënt de balans te vinden tussen thuiswerken en je gezin

Marieke: Zorg ervoor dat je gedurende de dag contact houdt met je collega’s via een groepschat om zo werkzaamheden onderling af te kunnen stemmen of om gewoon een leuk praatje met elkaar te maken. Met elkaar die verbinding houden als team en collega’s is belangrijk!

Theo: Begin je werkdag al voordat je kinderen wakker zijn. Zo kun je al een hoop werk onverstoord verzetten. Probeer daarnaast zoveel mogelijk de dag te structureren zodat je in een werkbare cadans komt!

Deel dit artikel

PB Detachering
PB Detachering b.v.
Stationsstraat 39A
8102 EB  Raalte
0572-745020
info@nullpbdetachering.nl
Chat met PB!
PB Detachering
PB Detachering b.v.
Stationsstraat 39A
8102 EB  Raalte
0572-745020
info@nullpbdetachering.nl